Blog

Exempel på digital underhållning

Digital underhållning så som underhållningen genom internet och olika appar inriktat på video, bild och ljud har växt otroligt mycket de senaste tio åren. Med digital underhållning menar man alltså användningen av musik, film och spel som sker online. De är underhållning som under de senaste åren nästan blivit en självklarhet i våran vardag men vad finns det egentligen för digital underhållning?

För alla som gillar film, serier, sport, musik, böcker & spel

 

Netflix: ett amerikanskt företag som grundades redan 1997 då genom att man via postorder hyr filmer för en fast måndaskostad. Kan liknas med Lovefilm som fanns i Sverige fram till 2013. 2007 började företaget även erbjuda filmer och tv-serier i ett streaming format vilket är det Netflix vi känner igen här i Sverige. Tjänsten kom till Sverige hösten 2012 och erbjuder idag ett stort bibliotek med filmer och tv-serier. Dessutom har de många egenproducerade tv-serier och filmer. priset att betala varje måndag ligger mellan 89 – 139 kronor beroende på abonnemang.
Viaplay: svensk streamingtjänst som lanserades 2007. Erbjuder ett brett utbud av film och tv-serier. 2016 lanserade dem deras första originalserie. Erbjuder även ett sport-paket så att man bl.a. kan titta på matcher live. Månadskostnaden ligger på 99 kronor för att se film och serier. Sportpaketet kostar däremot 399 kronor.
Hbo Nordic: lanserades i Norden vintern 2012 och erbjuder tv-serier och filmer med hög kvalité. Har Hbo’s egna originalserier och filmer plus mycket annat. Tecknade ett avtal med amerikanska kanalen showtime 2014 och släpper alla deras nya avsnitt från deras serier en dag efter avsnitten släppts i USA. Månadskostnaden är 99 kronor.
C more: fördetta canal+ som nu är en streamingtjänst med en stor film och sportutbud. Deras utbud av serier är dock något mer begränsat än deras konkurrenter. Månadskostnaden ligger mellan 109 – 449 kronor beroende på abonnemang.
Amazon prime video: ett billigt alternativ. Första sex månaderna kostar endast 29 kronor i månaden för att sedan övergå till 59 kronor i månaden. Har ett bra utbud av filmer och ett helt okej utbud av tv-serier.

Spotify: lanserades 2006 och är en svensk musiktjänst som genom åren har blivit internationell. På Spotify kan du lyssna på musik och podcasts. Månadskostnaden är 99 kronor men finns också en variation som är gratis, då med reklam.
Apple Music: lanserades 2015 och är en smidig musiktjänst där du kan streama massa musik. Månadskostnaden är 99 kronor.
Google play Music: lanserades 2011 och är en streamintjänst för musik. Som månadsbetalare (99 kronor i månaden) ingår också Youtube premium.
Tidal: lanserades 2014 och är en tjänst där man kan streama musik. Månadskostnaden är 99 kronor men det går att betala mer för att få tillgång till bättre ljud.

För alla som gillar film, serier, sport, musik, böcker & spel

Storytel: en tjänst där det finns ett stort bibliotek med ljudböcker och e-böcker. 2018 lanserade de dessutom sin egna läsplatta som man kopplar till sitt konto för att läsa e-böcker. Går även att lyssna på ljudböcker på plattan. Månadskostnaden ligger på 169 kronor.
Bookbeat: grundades 2015 och är en tjänst där du får tillgång till e-böcker och ljudböcker. Månadskostnaden är 149 kronor
Utomik: en tjänst för folk som tycker om att spela datorspel. Välj mellan mer än 600 olika spel och ladda ner direkt till datorn. Måndaskostanden är 59 kronor i månaden.