Blog

Filmkväll med familjen

Vår familj har haft familjefilmkväll så länge jag kan minnas. Jag tänkte att jag kunde dela med mig av lite tips så kanske andra bli inspirerade att göra samma sak. Vi gör det alltid på en helg och då lagar vi mat tillsammans för att sedan äta framför tv:n.

Helkväll

Koka mat tillsammans hela familjen innan så har du det perfekta tillfället att prata med dina barn före filmerna. Välj ett enkelt recept som barn kan hjälpa till med att förbereda. Vi brukar äta tacos, plocksallad eller hemlagad pizza. Dessutom oftast en fruktsallad med glass och karamellpopcorn eller muffins. Okej, jag ska erkänna, det brukar alltid finnas en stor skål med lösviktsgodis också.

Ett roligt tema är ett enkelt sätt att göra filmkvällen extra speciell. Tänk på dina barns intressen och utgå ifrån det. Oavsettt vilket tema man väljer så kommer det att finnas filmer som passa alla om man bara tänker till lite. Det har ju blivit så enkelt nu med alla streamingtjänster för film.

Vill man göra det extra kul för barnen så kan man låta dem pyssla med filmkvällsbiljetter. Det kan de göra innan genom att klippa och klistra, på det sättet håller man dem sysselsatta också. Kanske är de så pass stora att de kan skriva ut en riktig meny över vad ni ska äta också, det är en kul grej.

Tacos
Tacos

Myskläder

Det är absolut mysigast om alla klär sig i pyjamas och att något av barnen får samla ihop de hemmagjorda biljetterna innan filmkvällen startar, på väg in i vardagsrummet.

Den perfekta filmen kan vara svår att välja. Kanske är det bästa att alla får skriva sina önskemål och sedan lägger man dem i en burk och drar vilka filmer man ska se. Beror förstås på åldern på barnen, annars får man hjälpa de minsta. Det är kul om man har filmkvällen som en återkommande grej inom familjen, kanske en gång i månaden exempelvis. Mysigt blir det om kvällen liksom blir helig för alla och det viktigaste är att umgås.

Våra favoritfilmkvällar inkluderar filmer som bygger på böcker. Vi älskar att läsa som en familj så att sedan titta på filmen så att vi kan diskutera likheter och skillnader är jätteroligt. Det är ett bra sätt att koppla ihop en nattlig läsrutin med familjefilmkvällen. Många av våra favoritböcker finns tillgängliga på Netflix som vi har, men vi har flera andra streamingtjänster också, skäms nästan för att berätta hur många.

Prata om filmen

Glöm inte att avsätta tid för att prata igenom filmen efteråt. Kanske har barnen fått göra en lista med olika betyg som var och en får fylla i. Men det brukar även finnas ämnen man lockas prata om efter att man har sett en film. Ofta ger det väldigt mycket, de samtalen, och kanske var det något som var otäckt som barnen vill prata om lite extra innan de ska sova. Ta några minuter för att diskutera vad ni tittade på. Du kan helt enkelt be dina barn att dela med sig av sin favoritfilm, fråga frågor om filme. Det är den perfekta tiden att prata om showen och dess budskap!

Glöm inte att stänga ned ipads och mobiler och annat som kan distrahera. Visa barnen det enda rätt och se till att ha full fokus på filmen och familjen. Visa barnen hur man göra och framförallt visa dem respekt att enbart fokuser på det ni gör tillsammans. Ta en paus mitt i för att kissa och liknande som måste göras, så slipper man att alla springer vid olika tider så att det bli stökigt liksom.

Barn växer fort så passa på att gosa och mysa med dem i soffan innan de blir för stora för att acceptera det. Tro det eller ej men vissa barn växer faktiskt ifrån det. Närhet är viktigt. Det kan också handla om att man är så stressigt under veckorna med jobb, skola, träningar och annat. Därför kan man massa på under filmkvällarna när det är helg och ingen behöver upp tidigt, förhoppningsvis, dagen efter.

Bli inte besviken

Men bli bara inte besviken om kvällen någon gång inte blir som ni tänkt innan.Ni vet den där känslan av antiklimax? När man planerar någonting så otroligt noggrant och alla är så laddade och förväntansfulla? Precis det hände oss senaste filmkvällen, efter allt vi planerat.

Barnen somnade, min man började kolla en fotbollsmatch på ipaden. Själv ledsnade jag också på allt så jag hamnade i ett långt parti schack på Chess Hotel och när jag förlorade det så övergick jag till att spela på Pokerstars casino istället. Jag fundade efteråt varför vår filmkväll inte blev som vi tänkt, kanske var det så enkelt som att vi valt fel filmer. Barnen ledsnade snabbt och så var friden slut. Jag tror faktiskt att nästa gång blir det Paddington 2, den borde locka oss alla.