Blog

Först kom teatern, sedan kom biografen och sedan Netflix

Teater, filmer på bio och det fantastiska med att ha ett stort utbud online med bra filmer och tv-serier. Visst är skådespelet och filmindustrins värld fantastisk? Som vi vet så kom teatern först och man tror att det första skådespelet ägde rum ungefär 2500-talet f.Kr.  Pjäserna var då religiösa och handlade om myten om guden Osiris och gudinnan Isis. Under antiken var alla skådespelare män och när de skådespelade hade de på sig säckiga kläder och olika masker för att förmedla komedin samt det allvarliga i tragedin. Teatern var på denna tid uppdelad i tre olika genrer.

Tragedi: vilket innebär ett olyckligt slut.
Komedi: vilket innebär ett lyckligt slut.
Satir: en form av teater där undertonen är sarkastisk.

När skådespelarna skulle gestalta kvinnor så använde de då lösbröst eftersom att kvinnliga skådespelare inte existerade på denna tid. Romarnas teater handlade om de grekiska gudarna men syftet med teatern var sällan det religiösa utan snarare politiken. Under medeltiden handlade teatern främst om de Arturiska legenderna (king Arthur) men i slutet av medeltiden skapades dock teaterformen commedia dell’arte där människor som var krigsresande stod för teatern. Under Elisabetanska teaterns tid var William Shakespeare en av dramatikerna.

Och sen kom biografen men sen då?

Samhället utvecklades och så gjorde också skådespelet. 1895 fanns inte bara teatern längre utan det var året som den första filmvisningen ägde rum. Bröderna Lumière som är två fransmän ligger bakom den första biofilmen. Senare, på 50 talet när teven började bli en konkurrent till biografen så insågs de att något behövde göras så då började de satsa på bättre bild och ljud för att locka fler att vilja fortsätta att gå å bio. Utvecklingen inom biografen har såklart utvecklats även efter detta då bilden är ännu bättre idag och ljudet är i stort sätt fantastiskt. Det är er en fröjd för alla filmälskare att utvecklingen med film har gått fram inte bara på bioduken utan även i hur man tittar på film där hemma. Från vhs där upplösningen var relativt låg till dvd där upplösningen på filmen ligger på 576 x 720 och till blu-ray där upplösningen är hela 1920 x 1080. Nu under de senaste åren har utvecklingen med streaming blivit stor och biblioteket med film är större än vad det någonsin har varit förut med filmer, dokumentärer och tv-serier som oftast finns att titta på med HD kvalitén. Trotts att det vanliga i samhället idag här i Sverige är att ha tillgång till ett Netflix-konto och kunna streama film och serier dagligen om man så vill så är folk fortfarande intresserade av att besöka både teatern och att gå på bio. Folk vill kunna sitta hemma och titta lättåtkomligt på en film i soffan en Fredagskväll men de vill också kunna se den absolut senaste filmen som visas på biografen. Teatern är fortfarandet teaterformen som är live och på många sätt en fin form av skådespelet. Tekniken går fram och steamingen är nu väldigt populär men det betyder inte att tidigare former att avnjuta skådespelet måste försvinna från våra liv.


Och sen kom biografen men sen då?