Blog

Hur filmskapande utvecklats i tiden

Film och filmens värld är fantastisk och något som i princip alla människor tycker om att avnjuta i olika utsträckningar. En film på tv, bio eller där som vi människor för det mesta tittar på film idag – genom streaming. Tiderna med film har utvecklats stort sedan den första filmen producerades 1895 skapt av bröderna Lumière i Paris. Även om bröderna Lumière var de som satte ihop de första filmvisningen i världen så fanns rörlig bild innan detta och sägs vara skapt för första gången av Fransmannen Louis Aimé Augustin Le Prince 1888. Det som vi tycker är film idag är en rörlig bild där skådespelare vanligtvis följer ett manus med repliker samtidigt som de är i karaktär. Det finns också filmer som är helt och hållet animerade samt dokumentärfilmer där det handlar om att komma in på djupet på en riktig människa som alltså inte är en karaktär. Eftersom skådespelarna följer en manus så är dialogen, vad som sägs naturligtvis viktigt men den första filmen var en stumfilm och så såg sedan filmproduktionen ut fram till 1927 när filmen Jazzsångaren hade premiär. 1917 skapades den allra första animerade filmen El Apóstol vars alla filmens kopior tyvärr blev uppbrända i en brand 1926. Ett stort steg i filmskapandet var såklart när den första filmen i färg gjordes vilket var Borta med vinden, 1939. I början av filmskapandet var bredden på filmremsan 35mm. Ett bättre och mer ekonomiskt format skapades dock 1923 – 16mm. Med användning av 16mm gick det dels åt mindre film vilket gjorde att det var ett smartare val. 1965 skedde ytterligare en filmutveckling nämligen film med bredden 8mm vilket då såklart var ännu bättre än tidigare. Sedan filmens start i stort sätt hade formatet 4.3 (vilket innebär att bredden är 1,33 så stor som höjden och är fortfarande ett vanligt format) varit det som användes men runt 1950-talet när många hade börjat titta mycket på tv så började biofilmerna satsa mer exempelvis på färg och bättre ljud i filmerna. Bättre ljud och bild i filmer är något som fortfarande utvecklas med tiden än idag då bland annat med utvecklingen mellan DVD (576 x 720) och blu-ray (1920 x 1080) 1929 ägde Oscarsgalan rum för första gången. Det är en gala som hyllar filmskapandet i olika kategorier allt från till bästa manus, regissörer som gjort bra jobb med sina filmer till skådespelarna som gjort bra insatser i filmerna.

Filmskapandet här i Sverige

Världens första Svenska film som gjordes var en journalfilm 1897 men några år senare började det göras kortfilmer. Idag är Sverige ett av de icke-engelskspråkiga länderna som producerar bäst film i hela världen och ses ofta vara nominerad på Oscarsgalan. Den svenska filmen blev uppmärksammad runt 1920 genom av filmskaparna Victor Sjöström och Mauritz Stiller. 1930 producerades filmen när rosorna slå ut vilket blev Sveriges första ljudfilm.

Filmskapandet här i Sverige

Att film är fantastisk är ett faktum. Film är inte bara fantastiskt att titta på utan det finns en hel värld att diskutera kring film. Att filmskapandet utvecklats sedan sin start är häftigt att se och det lär bara försätta framåt från här. Med bra manus, otroliga effekter och skådespelare som imponerar kan såklart mycket hända. Utvecklingen från att filmer bara gått på bio till att de går att se hemma på teven till världen med streaming idag. Vad finns det egentligen inte att älska med film?