Blog

SVT flyttar ut till nätet

Sveriges television lanserades tidigt på nätet. Redan i december 2006 stod SVT Play redo att visa upp SVTs program på nätet. Idag visas både live-tv och tv-program som de har rättigheter att visa. En del går bara att se i Sverige och det är ofta under en begränsad tid som de ligger ute. Förutom att visa upp programmen visar de även upp en del extramaterial och vissa klipp. Genom åren har SVT Play kommit att utvecklas och utbudet idag är betydligt större än det var när sidan först lanserades. Allt som visas på SVT Play är gratis. Det syns även i tv-tablån vilka av de program som visas på tv som går att se på SVT play i efterhand. SVT har även en tablå för vilka program som visas i SVT Play och när de visas.

SVT Play ger ett bättre utbud

När det är större händelser som visas direktsänt sänds de sändningarna även på SVT Play samtidigt. Det kan vara större evenemang inom något sport till exempel VM i friidrott eller fotboll eller ett musikevenemang som till exempel Melodifestivalen. De här brukar sändas parallellt som de visas på huvudkanalen på tv. Ofta erbjuds det extramaterial på playkanalen som av olika anledningar inte kan visas på vanliga tv-kanalerna. Om det gäller ett VM i till exempel friidrott kan det vara att sändningar från olika grenar kan visas på playkanalen, medans det inte finns utrymme i vanliga tv-kanalen.

Idag finns det även möjlighet att se utländska tv-serier som SVT har köpt rättigheterna till. Tidigare var det problem med att lägga ut dem, men ny teknik och uppdaterade rättigheter har gjort det möjligt med många program. Ofta går det att se de program som är inköpta från brittiska BBC en eller några veckor efter att de har visats på tv. De utländska programmen är ofta blockerade från att se från utlandet, men ibland går det att använda sig av en VPN-tjänst och ändå få möjlighet att se programmen.

Från en yngre publik till att nå ut till alla åldrar

Från början var tanken med SVT Play att locka fler användare som var yngre, men efterhand har sajten kommit att ses av alla åldersgrupper. Det har även getts möjligheter att visa svenska dokumentärer och nå ut till en större massa. SVT Play har verkligen öppnat upp nya möjligheter för SVT att följa med i utvecklingen på ett bättre sätt än de kunde göra när tv bara var analog. En fördel som SVT har haft jämfört med många andra länder är att Sverige har varit väl framme med den teknik vi har haft för att kunna leverera internet med bra hastighet. Det har möjliggjort att prestandan för att kunna visa film och videoklipp på nätet alltid har varit över medel i Sverige. Antagligen har det hjälpt till att få SVT Play till den riktigt bra sida det är idag för att se på filmklipp, program, dokumentärer och live-tv. Dessutom har SVT själva lyckats med bedriften att skapa ett otroligt bra utbud som passaren stor massa av tittare från gammal till ung.