Blog

Teater eller bio

Att få titta på skådespelare som agerar är något som många tycker om att göra. Många tycker om att se föreställningar live det vill säga teater medans andra tycker att det inte finns någon bättre underhållning än att gå på bio men vad är egentligen bäst, teater eller bio? Vad som faktiskt är bäst av teater och bio kan diskuteras och det är såklart en smaksak vad man föredrar. Teater är en form av scenkonst och är alltså ett skådespel som framförts framför en publik. Skådespelarnas uppgift blir att berätta en historia genom att de gestaltar karaktärer på en scen som vanligtvis sker i form av att skådespelarna för en dialog. I teatern är det också viktigt med bra kostym, smink samt att scenografin och ljussättningen passar till rätt föreställning. Det är heller inte ovanligt att ljudet på scenen är viktigt, förutom själva dialogen karaktärerna mellan så läggs det också på andra ljud som specialeffekter för att de som sitter i publiken ska få en tydlig känsla för vad som faktiskt händer på scen. Det är såklart en lite speciell känsla att se skådespelarna skådespela framför ens ögon då man befinner sig i samma rum som de som agerar och det är därför försåtligt att många gillar att gå på olika föreställningar. De flesta föreställningarna har ett manus som skådespelarna har fått lära sig innan det är dags att agera framför en publik men det förekommer också att man framför improviserad teater där det inte finns fasta repliker.

cinema

Väljer man att gå på bio istället för teater så handlar det vanligen om att man går och tittar på en film istället. Idag går det förstås att se olika teaterföreställningar på vissa utvalda biografer också om man skulle vilja göra det. Den största skillnaden mellan teater och film på bio är att skådespelet man ser på film är färdiginspelat och inspelat med en kamera, skådespelarna är alltså inte på plats live som de är på teatern. En skådespelare som agerar på scen inom teatern bör vara noga med att verkligen kunna sina repliker medans det är möjligt att glömma bort sina repliker ibland när man är på en filminspelning eftersom det är möjligt att filma om en scen om det skulle behövas innan filmen är klar och redo att släppas på bio. I teatern är man också tvungen att bygga upp olika kulisser för att bygga upp en snygg miljö men i en film så har man vanligen en större yta att röra sig på. Många filmscener spelas in utomhus men också inne i exempelvis karaktärernas hem eller i ett köpcentrum.

Vad ska man välja?

Teater

Det finns mycket som skiljer teater och bio åt och om man föredrar att se en pjäs live eller ta sig iväg till en biograf istället är oftast en smaksak. Det är en speciell känsla att få uppleva en föreställning live medans det är en speciell känsla att ta sig till en biograf och lättåtkomligt ha chansen att se sin favoritskådespelare agera i en ny film.