Blog

Vad hände med musiken? från lp till Spotify

Redan som liten lyssnade man på LP-skivor och det tyckte man då var väldigt lyxigt när man hade en skivspelare att spela på. Allt från ABBA till Rolling Stones spelades dagarna i ända. En del säger att det är mycket bättre ljud på en LP-skiva än något annat eftersom det är en speciell och ska till och med vara just “det” speciella “soundet” när LP-skivor spelas. Många tycker också att om man jämför ljudet från till exempel Spotify och en äkta LP-skiva så är ljudet bättre och själva “feelingen” blir ju också en helt annan. En mycket mer “äkta” känsla helt enkelt.

En del gillar jazz, en del pop eller country, men alla gillar det äkta “soundet” av en äkta LP-skiva när de blir tillfrågade om ljudet. Inget går upp mot detta 31 äkta ljud säger alla. Så de som lyssnar på andra ljudkällor som mobilen eller dyligt missar det riktiga ljudet som skall vara när man spelar musik “på riktigt”. Många samlar på både LP-skivor och EP-skivor och intresset är oerhört stort för detta just idag. Du kan göra många fynd på till exempel loppisar också och hitta just LP-skivor som är värda en hel del pengar.

Nostalgi

Det är en viss känsla, helt enkelt nostalgi över LP-skivor och de är väldigt populära idag både bland äldre och speciellt bland ungdomar som har upptäckt tjusningen med denna form av musik att lyssna till på gamla hederliga skivspelare. Det tillverkas fortfarande vinylskivor och de säljer otroligt bra och i många upplagor och köps av alla åldrar så populariteten är mycket stor än idag. Viss musik släpps inte på CD-skivor utan på vinyl istället och det är lite speciellt såklart att de ännu “står starka”. Sedan har vi ju utseendet också och där slår ingenting LP-skivan på fingrarna! Man kan hänga upp LP-skivor på väggen både med eller utan fodral och det finns oändliga möjligheter till att dekorera sin vägg med skivorna. Många fodral är också vackra, speciellt om man får tag på lite äldre skivor i gott skick så är det ju en raritet såväl som ett jätte-fynd! En del människor har otrolig tur och hittar gamla LP-skivor hemma i skivbacken som är värda otroligt mycket pengar! En skiva av David Bowie gick för 11 450 kronor och en annan med Kent för 8 999 kr. Helt otroligt! Men ingen slår priset som en LP av Ringo Starr som gick för 7,2 miljoner kronor!!! Fantastiskt! Så kolla runt uppe på vindar och i garderoben hemma hos Mormor – Ni kan bli stenrika!

Nostalgi

Att tillverka LP-skivor anses vara en konstart i sig och man skall kopiera originalet exakt och få samma spår så det är en invecklad procedur. Skivan skall även kollas i mikroskop för att bli godkänd så det är ingen sådan massproduktion här inte, men ett fint uppskattat hantverk istället. De skall stämplas och sedan skall det läggas på nickel så proceduren är väldigt omständlig, men otroligt intressant att studera och läsa om såklart så man vet lite historia om bakgrunden till en LP-skiva.83 De skall skäras rena när dom kommer ur tillverkningsmaskinen. Man skall vara väldigt aktsam och rädd om sina fina LP-skivor så håller de att njuta av länge, till och med i generationer!