Blog

Vad hände med musiktjänsten Napster?

Napster var revolutionerande.  Det var nytänkt och det var något som saknades för många. Sagan om Napster är relativt kort, men väldigt betydelsefull och banade väg för andra stora kommande aktörer.

Den startade med att studenten Shawn Fanning sökte musik på nätet för att kunna ladda ner, han ville samtidigt kunna dela med sig av sin egen musiksamling, kunna söka efter artister men också att kunna chatta med andra användare samtidigt, allt detta gratis. Att kunna använda alla dessa möjligheter fanns helt enkelt inte i ett och samma program och den dåvarande 18 åringen Shawn Fanning och hans morbror John Fanning skapade därför musik fildelningstjänsten Napster under 1999 talet. Namnet Napster kom ifrån Shawn Fannings smeknamn, som just var napster på grund av hans lockiga hår. Tjänsten blev snabbt populär och användes i början främst av studenterna på samma campus, men spreds snabbt vidare till andra användare. På bara något blev Napster en stor succe och över 50 miljoner registrerade sig som användare, alla ville vara med och gratis dela musik emellan sig. Under sin toppperiod låg användarna på otroliga 80 miljoner och sajten kraschade inte en enda gång.

 

Upphovsrätten och stämningarna mot Napster

Tyvärr såg musikbranschen på Napster och fildelningarna som ett stort problem istället för en distributionsmöjlighet, och samma år några månader senare kom Napsters allra första stämningsansökan, då flera av skivbolagen ville försvara upphovsrätten till musiken som fanns tillgänglig på Napster. Redan i mars 2001 tvingades bolaget att förhindra mer spridning av musiken på grund av upphovsrätten och spridning av illegalt kopierad musik. Artister som Madonna, Dr.Dre och Metallica rasade mot Napster och i slutet på året var det klart, Napster skulle betala 26 miljoner US dollar till upphovsrättslagarna och detta var början på slutet av Napster. Men trots stämningen så ökade antal användare och Shawn Fanning sågs som något av en pionjär som försökte utmana en girig industri. Men tillslut kom verkligheten ifatt och när stämningen också innefattade en rad universitet och över 300 000 användare som fick sina konton nedstängda såg Fanning sig besegrad och i slutet av 2001 så låg sajten nere och i 2002 var Napster officiellt i konkurs.  Namnet Napster har bytt ägare under många gånger sedan dess men ägs sedan 2001 av amerikanska företaget “rhapsody” och är numera en betaltjänst som tyvärr inte lyckats åstadkomma några mirakel på fildelnings himmelen. Under 2013 försökte Napster utmana svenska Spotify och lanserade nya betal Napster i 14 olika länder men trots utbudet på sina 20 miljoner låtar blev tyvärr nylanseringen i Europa heller ingen hit.

 

Betydande roll

Trots att Napster var olagligt har bolaget haft en stor betydande roll i utvecklingen av bland annat betaltjänster och andra fildelningsprogram, bolaget var under en lång tid en inspiration för många som behövde utveckla andra tjänster såsom Netflix och Spotify och genom användandet av fildelningsprogrammet Napster förändrades användandet av internet så genom att istället endast ta del av varor så använder vi tjänster, detta tankesätt har förändrat en hel värld av internetanvändare.

Betydande roll