Blog

Vad kommer efter Spotify?

Spotify är världens största streamingtjänst som blev lanserad i oktober år 2008, spotify är ett svenskt multinationellt företag och är en online musiktjänst där du som kund har möjlighet att lyssna till bland annat strömmad musik på mobilen, surfplattan eller datorn. Tjänsten erbjuder just nu miljontals låtar och används av cirka 83 miljoner betalande människor över hela världen och räknar man även med de icke betalande är användarsiffrorna svindlande 170 miljoner stycken användare. Spotify startades av Martin Lorentzon och Daniel Ek under 2006 och finns nu i 65 länder och har gått från 20 anställda (vid lanseringen) till dagens 3000 stycken, succen med spotify har bidragit till att vi konsumerar musik på andra sätt än vad vi tidigare har gjort, genom att gå till konstant tillgång istället för ett ägande av en produkt, i detta fall musik.

En framgångssaga i kris?

När Spotify blev börsnoterade i april tidigare i år blev snackisen att den schweiziska flaggan halades på wall street istället för den svenska, annars räknas aktien som en högriskaktie. Spotify själva har ingen fokus på att göra vinst utan lägger istället all sin fokus på tillväxt och vill behålla platsen som världens största på streamingmarknaden. Fortfarande går bolaget i förlust och under förra året låg spotify på minus 12 miljarder kronor, vilket är dubbelt så mycket som året tidigare. En av den allra största kritiken mot bolaget har varit att de inte kan ge tillräckligt hög ersättning till artisterna, ett annat problem med spotify har varit just den konstanta förlusten som bolaget dragits med och den största orsaken tros vara att antalet betalande kunder konstant minskar.

 

Vad finns kvar?

Vad kan möjligen komma efter Spotify? Finns det kvar något att utveckla? Spotifys största konkurrent Apple ligger kvar som tvåa, men den största uppstickaren Google släppte under förra året sin musik streamingtjänst “Youtube music”. Youtube music är precis som Spotify en streamingtjänst för musik, men till skillnad från Spotify kan du också använda tjänsten för att se på videos. Användare har recenserat tjänsten och hemsidan som dynamisk och listar dina historiska listor på ett tydligt sätt. Tjänsten har koll på dina favoritartister och är inte sen med att rekommendera liknande artister och live videor. Något annat som också sticker ut med Youtube music är dess sökfunktion, den har ett otroligt kraftigt sökfält där du förutom det klassiska namnet och låt sökandet också kan söka på låtar genom att söka på stycken av texten. Ett annat alternativ är också att tala in textraderna som du känner till om du är osäker på stavningen. Sökfunktionen är otroligt precis och pricksäker och ett stort plus för användaren. Naturligtvis finns det negativa aspekter på denna nya tjänst som ändå ser ut att vara den som hotar Spotify närmast och när det kommer till kvaliteten på uppspelningen så ligger Spotify långt före, gratis versionen av Youtube music är dessutom relativt begränsad och dras med reklam, vilket gör att man känner sig tvungen att betala för ett premiumpaket.

Vad finns kvar?

Potentialen för att en dag bli större än Spotify finns definitivt, frågan är bara när.