Blog

Youtube – från Me at the zoo till en av världens största

Vem kunde väl ana att Youtube skulle komma att bli så stort som det är idag när den första videon laddades upp 2005? Idag kan man nästan ställa sig från om Jawed Karim som laddade upp Me at the zoo den 23 april 2005 kommer att finnas med i historieböckerna för att ha laddat upp den första videon på Youtube. Det är något framtiden kommer att få utvisa. Idag kan vi glädjas åt tillgången på videos i alla dess former som vi lätt har tillgång till via Youtube.

En anledningarna till att Youtube genom åren har kommit att bli så stora och populära som de är idag beror mycket på att det alltid har varit lätt att både skapa ett konto och att sedan ladda upp filmer. Dessutom har tjänsten alltid varit gratis vilket givetvis har lett till att den har varit tillgänglig för alla. För de som inte har konto är det fortfarande helt möjligt att ta del av vad andra har lagt upp vilket gör det lätt att få fler visningar för den som lägger upp en video. Den slogan som företag har haft redan från början är Broadcast Yourself och det handlar mycket om att publicera sig själv när det kommer till syftet med Youtube.

Idag har vi sett världsstjärnor växa fram utifrån vad de har laddat upp på Youtube och vi kommer antagligen att få se fler i framtiden. En av de trender som har växt fram genom Youtube är videobloggning. Genom år har Youtube kommit att börja användas av allt från privatpersoner och amatörfilmare till stiftelser, företag och föreningar. En ny typ av kändisskap har växt fram genom Youtube.

Från PayPal till Youtube

Grundarna till Youtube var innan de började med videosajten anställda på Youtube. De var tre stycken och förut Jawed Karim, som även laddade upp den första videon var det Steve Chen och Chad Hurley som tillsammans grundade Youtube. De jobbade många månader på att skapa sajten och nästan ett år efter att de hade registrerat domänen aktiverades sidan officiellt. Precis som många andra företag växte det fram hemma i ett vanligt hem och de här tre killarna började i ett garage. Deras tanke var att de skulle kunna leverera en gratis tjänst utan att behöva finansiell hjälp, men när ett riskkapitalbolag kom att investera hela 3,5 miljoner dollar förändrades det. Redan i april 2006 fortsatte investeringarna och det berodde mycket på att den här verksamheten växte helt otroligt mycket

Idag finns även Google med i företaget och det är en helt otrolig framgångssaga som har växt fram på mindre än 15 år. Youtube har växt mycket bara genom mun till mun metoden och det är något som har varit med redan från starten. Framgångssagan kommer att fortsätta följa med marknaden och även om Youtube redan är otroligt stort idag kan det bara bli bättre framöver. Det här är en sajt som kommer att leva med länge.